Klizna vrata

Opšte informacije

Klizna vrata se sastoje iz dve celine, rama i ispune za vrata.
Ram se izrađuje od eloksiranog aluminijuma, koji može biti u boji srebra,ili šampanj boji.
Prednost ovog tipa vrata je u tome što je ispuna debljine 10mm,tako da su vraa duplo lakša nego vrata od univera (18mm), a aluminijumski okov ne dozvoljava vratima da se krive (vrata kližu bešumno i vrlo lako).

Od materijala za ispunu,mogu se koristiti:

 • Univer (10mm)
  Ogledalo
  Staklo sa folijom
  Peskirano stalklo
  Lakobel staklo u boji
  Peskirano staklo (sa motivom)
  Staklo sa folijom (sa motivom)
  Reljefno staklo
  Univer sa tapetama

U slučaju odabira stakla ili ogledala, sa druge strane se lepi zaštitna folija, koja ostaje na ramu u slučaju razbijanja.
Širina vrata se kreće od 50 do 120cm. Plakar može imati od 2 do 5 vrata, koja mogu klizati jedna pored drugih u dvokanalnoj šini (dužina šine 5m).
U slučaju da je prostor viši od 280cm, može se postaviti plafon od univera na koji vezujemo gornju šinu,a ukoliko je prostor visine preko 300cm, možemo uraditi plakar iz dva tela, tzv. “plakar na plakar”

Prednosti kliznih plakara u odnosu na klasične plakare?

Prednost je Što se rade po meri prostora (od poda do plafona,od zida do zida…) čime iskoriščavate prostor maksimalno, ne postavljaju se leđa od lesonita tako da nema skupljanja prašine,bubica itd.
Sa prednje strane vrata zatvaraju ceo prostor (od poda do plafona), pa je ukinuta mogućnost ulaska prašine u unutrašnjost plakara.
Takođe, prednost je i u lakšem korišćenju kao i u dugotrajnijem mehanizmu.